Kuchnia San Francisco

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

San Francisco słynie z dobrej kuchni. Od zawsze sporą część mieszkańców stanowili Azjaci, uważni na zdrowie wielbiciele świeżości i lekkości. Okoliczni farmerzy zwożą tu najlepsze mięso. Indianie wprowadzili kukurydzę w każdej postaci (słynna restauracja Spruce serwuje kukurydziane lody z ciastkiem brzoskwiniowym i kremem z bazylii). Włosi i Irlandczycy rozbudowali kuchnię morską. Francuzi zainspirowali najsmakowitsze piekarnie (Tartine, Boudin). Awanturnicy i ciekawi świata poeksperymentowali i oto mamy kuchnię San Francisco.

Najlepiej zjeść można na krytym targowisku Ferry Building, gdzie każde stoisko wyspecjalizowane jest w jakiejś konkretnej kuchni: a to mięsnej, a to w homarach, a to w oliwie z oliwek, a to w bezglutenowej. Nie brakuje tu też słynnych restauracji takich jak The Slanted Door.

Między Ferry Building a Fishermans’s Wharf znajdują się mola, mniejsze i większe, z restauracjami, barami, łódkami i lwami morskimi. Tam też nie brakuje miejsc serwujących doskonałe jedzenie, jak na przykład Nick’s restaurant.

Najmilej ze wszystkiego zaskoczył mnie burger produkcji Prather Ranch Meat Co, przyprawiony awokado i karmelizowaną cebulą. Skutecznie przekonuje do sosów domowej roboty. Dla chętnych, nieco pysznych przepisów znajduje się na stronie rancza: www.prmeatco.com

Natomiast przepis na słynny chleb z piekarni Tartine wyczytać można w książce w całości mu poświęconej.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s