Tortellini… grejpfrutowe

 

Nie ma jak wakacje w nieznanym miejscu. Niepewny wybór hotelu, nerwowe kręcenie mapą w samochodzie, chęć zawrócenia, dojazd ciemną nocą. I potem świt, otwiera się zupełnie nowy pejzaż, nowe zapachy, nieznana kuchnia. Nagle wszystkie zmartwienia gdzieś się rozwiały. Zaczynamy się zachowywać niecodziennie. Choćby… zapisując się na kurs gotowania u szefa Andrea w gospodarstwie agroturystycznym Casa Marmida, gdzieś na malowniczym odludziu…

Dziś gotujemy tortellini z ricottą o zaskakującym smaku cytrusowym. Egzotyczne i szykowne.

SKŁADNIKI (na 5 osób):

  • 500 g semoli, czyli mąki z pszenicy twardej
  • szczypta soli
  • ok. 250 ml wody z lodówki
  • 1 grejpfrut
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ricotty
  • oliwa extravergine z oliwek
  • 3 czerwone świeże krewetki królewskie na osobę (dla chętnych)

 

PRZYGOTOWANIE:

  • zagnieść ciasto z semoli z wodą i solą. Trzeba je wyrabiać energicznie, jedną ręką przytrzymując ciasto na stole, a drugą rwąc i wyżywając się jak na wrogu.
  • odstawić pod wilgotną ściereczką
  • przygotować farsz, mieszając ricottę ze startą skórką z limonki i grejpfruta, doprawić solą i pieprzem wedle gustu
  • rozwałkować ciasto jak najcieniej dodając maleńko mąki, wyciąć szklanką kółka
  • nakładać farsz, brzegi posmarować wodą i sklejać jak polskie pierogi, a potem czubki zwilżyć i skleić razem jak uszka wigilijne. gotowe tortellini stawiać na omączonej tacy i wywijać im lekko kołnierz, żeby były niższe i grubsze
  • surowe krewetki obrać, głowy odłożyć z ząbkiem czosnku na sos, ogony i pancerzyki wyrzucić, mięso drobno posiekać i doprawić lekko oliwą, solą i skórką limonki. Odstawić do dekoracji.
  • wycisnąć sok z grejpfruta. Odstawić.

image.jpeg

GOTOWANIE:

  • tortellini ugotować w osolonej wodzie, szykując w międzyczasie sos.
  • SOS I: smażyć bez tłuszczu sok z grejpfruta na patelni z czosnkiem, po wyłączeniu ognia dodać surową oliwę i wrzucić ugotowane tortellini z odrobiną wody z gotowania. Starannie wymieszać.
  • SOS II: smażyć głowy krewetek z czosnkiem na oliwie, rozgnieść głowy żeby dały smak, na końcu wyrzucić je, wrzucić do sosu ugotowane tortellini z odrobiną wody z gotowania. Starannie wymieszać. Na talerzu udekorować tortellini surowymi krewetkami.
  • Można wybrać jeden z dwóch sosów, lub użyć je oba razem, po oddzielnym przygotowaniu. Jeśli krewetki są mrożone, nie należy ich jeść surowych tylko dodać na 1 minutę na patelnię z sosem II.
Reklama

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s