Chipsy jak płatki kwiatów


Wiosna się rozszalała, w nowojorskich kwiaciarniach pachną bzy. W mojej ulubionej księgarni kucharskiej na Lexington Avenue znalazłam książkę o kwiatach w kuchni. Przyłapałam córeczkę na podjadaniu płatków koniczyny na łące. Wypiłam w Soho drinka z lawendą i ogórkami. W krainie chipsów jaką jest Ameryka znalazłam chipsy, które wyglądają  jak płatki kwiatów: białe, żółte, pomarańczowe, purpurowe i brązowe. Powyginane, w plamki i prążki. Idealne na wiosenną przystawkę ze smakowitym guacamole, humusem lub tzatziki. Nietrudne do zrobienia w domu.

SKŁADNIKI:

  • różne twarde warzywa: ziemniak, dynia, burak, marchew, korzeń pietruszki, rzodkiewka, batat (słodki ziemniak), ewentualnie egzotyczne: jukka czy taro.
  • sól
  • dobra oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  • piec rozgrzać do temperatury 230 stopni z termoobiegiem
  • warzywa obrać i pokroić na jak najcieńsze plasterki (idealny jest do tego nóż ceramiczny)
  • wrzucić do miski, doprawić oliwą i solą jak sałatkę, starannie zamieszać i odstawić na 15 minut.
  • natłuszczone płatki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 20-30 minut (długość pieczenia zależy od grubości plasterków), aż będą chrupiące.

*Buraki stygnąc staną się bardziej chrupiące

*Według zaleceń londyńskiej restauracji greckiej Yelp młode ziemniaki warto zostawić ze skórką. Smakują wspaniale i są zdrowsze.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s