Pinuccio na polowaniu


Pinuccio jest tarzanem, a oprócz tego najlepszym kucharzem świata. Zna wszystkie tajniki kruchego mięsa, delikatnego sosu, ciągnącego się na metr sera na pizzy. Jego specjalnością jest dziczyzna, której nikt się nie oprze. Kiedy Pinuccio pracował jeszcze jako maszynista, potrafił zatrzymać pociąg, żeby zebrać potrąconego dzika. Dziś już nie pracuje, tylko wykrada się świtem na polowanie. Wieczory spędza przy garach i dobrym winie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pokrojonego w kostkę mięsa dzika (może być rozmrożone)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 seler naciowy
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • przecier pomidorowy
  • 4 szklanki rosołu warzywnego (prawdziwego lub z kostki)
  • czerwone wino

PRZYGOTOWANIE:

  • (Pinuccio zacząłby od odkorkowania wina i nalania sobie kieliszka dla dobrego humoru)
  • mięso dzika włożyć do garnka z grubym dnem i gotować kilka minut całkowicie na sucho, pod przykrywką
  • mięso będzie się pocić i wyrzuci z siebie cały nieprzyjemny posmak dziczyzny
  • wylać wypoconą wodę i powtórzyć zabieg, aż przestanie się pocić (ze 2 razy)
  • na oddzielnej patelni podsmażyć drobno pokrojone warzywa z ziołami
  • wrzucić warzywa do mięsa i polać winem, jak podeschnie, to znów dodać wina i smażyć bez pokrywki
  • dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i posolić
  • polać 1 szklanką ciepłego rosołu, przykryć i dusić na małym ogniu
  • co jakiś czas dodawać po 1 szklance rosołu, żeby nie wyschło
  • dusić aż mięso zmięknie, przeważnie ok 40 minut.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s