Zielona herbata na obiad. Makaron z nutką Chin.


Jeszcze nie jestem gotowa na opisanie moich podróży do Chin. Przyjdzie czas i na to, a póki co skupiam się na moim najlepszym wspomnieniu z tego trudnego kraju: na wspaniałej, leczniczej, aromatycznej zielonej herbacie. Jak się okazuje, pasuje do wszystkiego, nawet do makaronu, któremu dodaje interesujący, egzotyczny posmak.

SKŁADNIKI:

  • 500 g ulubionego makaronu, zielonego lub białego
  • 2 saszetki zielonej herbaty
  • 300 g bobu (może być mrożony)
  • 300 g obranych krewetek królewskich
  • pół butelki dobrego przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek, sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • zagotować w dużym garnku wodę na makaron
  • na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę
  • dodać bób i przecier pomidorowy, przykryć i gotować ok 20 min, aż bób zmięknie.
  • dodać krewetki i pogotować jeszcze 3 minuty bez przykrywki, doprawić
  • jak krewetki i bób będą miękkie, odłożyć kilka do ozdoby, resztę zmiksować na sos
  • ugotować makaron, dodając 3 minuty przed końcem gotowania saszetki zielonej herbaty
  • wyrzucić saszetki, odcedzić makaron, wymieszać z sosem i udekorować odłożonymi krewetkami i bobem

 

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s