Tilicas, adwentowe ciasteczka bez cukru

Idzie adwent, próbuję skompletować zestaw niesłodkich słodyczy na święta. Na Sardynii rzadko kto używa cukru. Mają doskonały miód, gęsty sok winogronowy Saba i bakalie. To wystarczy. Odwiedza nas sardyńska przyjaciółka o pobożnym imieniu Maria Pia. Zakasujemy rękawy, wyciągamy wałki i do roboty! Maria Pia ostrzega: sytuacja wymaga cierpliwości, ciasto chętnie się łamie zamiast giąć w wesołe kształty.


SKŁADNIKI:

ciasto

  • 200 g mąki krupczatki
  • letnia woda
  • 25 g smalcu
farsz
  • 250 g zmielonych lub posiekanych migdałów bez skórki
  • 35 g kaszy manny
  • 125 g miodu (najlepiej akacjowy)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • szklanka wody

 

PRZYGOTOWANIE:

  • przygotować farsz: zagotować wodę z miodem i skórką, dodać kaszę i migdały, gotować mieszając ok 5 minut, aż gęsta masa będzie się oddzielać od ścianek garnka
  • ochłodzić do temperatury pokojowej
  • zagnieść dość twarde ciasto z mąki i wody, potem dodać smalec
  • rozwałkować najcieniej jak się da
  • pokroić zwykłym lub dekoracyjnym nożem na paski 4 x 12 cm
  • farsz zwijać w wałeczek grubości 1 cm
  • kłaść wałeczki na paski ciasta i zawijać brzegi tak, żeby prawie się stykały, kryjąc farsz
  • wałeczki z nadzieniem można delikatnie zwinąć w 8, w kroplę, w kółko, lub zostawić proste
  • piec 20 min w 180 stopniach (nie rumienić!)

 

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s