Przepis na racuchy z szałwią i mozzarellą

Pani Bianca, która prowadzi restaurację Filippetto w Sovizzo, sieje postrach. Niczego u niej sam nie wybierzesz: usadzi cię gdzie chce, wybierze za ciebie menu, zdecyduje ile i w jakiej kolejności będziesz jeść. Strach jej podskoczyć.

Styl restauracji z kipiącymi garnkami na środku sali jest zdecydowanie chłopski. Potrawy natomiast mogłyby wjeżdżać na stoły najlepszych paryskich restauracji, istna zupa z gwiazdkami Michelin.

Jej racuchy z kwiatów cukini i mozzarelli rozpływają się w ustach. Postanowiłam przerobić je na prostsze w polskich warunkach racuchy mozzarellowo-szałwiowe, smakują równie dobrze.


SKŁADNIKI:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl letniej wody
  • 1 żółtko
  • 15 g drożdży
  • szczypta cukru i soli
  • 20 posiekanych listków szałwii
  • 100 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

  • wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką
  • przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny
  • dobrze rozgrzać olej w głębokim garnku
  • nakładać dużą łyżką racuchy i smażyć, aż będą rumiane, po czym odłożyć na papier
  • posolić i jeść ciepłe
Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s