Czekoladki ze skórką pomarańczową

U mamy Cecilii zawsze są domowe czekoladki. To ona zdradziła mi sekret powtórnego przetapiania oraz mrożenia, żeby ładnie wyszły. Czekolada ma w sobie coś magicznego, można nią kogoś uwieść, zakręcić w głowie, zamotać zmysły.

SKŁADNIKI:

  • 100 g gorzkiej czekolady 50-70% kakao
  • łyżeczka masła
  • posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
  • silikonowa foremka do czekoladek lub zwykła do lodu (choć często te lodowe są zbyt duże jak na mój gust)

 

PRZYGOTOWANIE:

  • czekoladę z masłem roztopić w garnuszku zanurzonym w większym garnku z wrzącą wodą (w ten sposób się nie przypali)
  • poczekać aż ostygnie
  • roztopić ponownie i wlać do foremek, zapełniając je tylko w 1/3
  • pokręcić foremką tak, żeby pobrudzić czekoladą ścianki, a ten sposób tworzy się czekoladowa miseczka, w której ukryje się skórkę pomarańczową
  • wstawić do zamrażalnika na 15 minut
  • wyjąć, wsypać po kilka kawałków skórki pomarańczowej do każdej foremki
  • zalać resztą gorącej masy czekoladowej, wypełniając foremki, wstawić do zamrażalnika najlepiej na 24 godziny
  • wyjąć z foremek i trzymać w lodówce

 

Alternatywą dla skórki pomarańczowej mogą być: nutella, orzech, kandyzowana wisienka, odrobina adwokata, kawałki białej czekolady lub to, na co przyjdzie ochota.

Dla odważnych, do roztopionej masy czekoladowej można dodać papryczkę chili lub kawałki czekolady 99,99% kakao.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s